Werkwijze

Buiten Bezig is actief uitdagend! Het liefst in de buitenlucht, maar als het moet of beter is, kan de begeleiding ook thuis of in een gymzaaltje plaatsvinden. Door in beweging te zijn, wordt je actief uitgedaagd je grenzen te ontdekken, te bewaken of te verleggen. Samen kijken we wat jouw doelen zijn en op welke gebieden je wilt veranderen of verandering wilt zien. Ik daag je uit om op een leuke, uitdagende manier stappen richting het behalen van je doelen te zetten. Ervarend leren en weerbaarheid zijn de uitgangspunten van de begeleiding. Buitenlucht, outdoor, survival en bushcraft zijn mijn passies en als het even kan zet ik die het liefst in. Samen de natuur in, ravotten in het bos, hutten bouwen of uitdagende outdoor activiteiten zetten we in om op speelse en uitdagende wijze jouw doelen te behalen.

Weerbaarheid

Weerbaar zijn betekent dat je gecontroleerd kunt reageren op externe en interne prikkels. Het is voor jezelf opkomen met respect voor de ander. Om dit te kunnen, zul je eerst jezelf goed moeten leren kennen. Door allerlei werkvormen in te zetten daag ik je uit om eens goed bij jezelf stil te staan. Wat zijn prikkels voor jou? Welke leiden je af? Waar kun je boos van worden of juist verdrietig en wat maakt je blij. We doen dit door gebruik te maken van sport en spel. We gaan een potje voetballen, een touwparcours lopen, (op primitieve wijze) een vuurtje stoken of hout hakken, gewoon een wandeling maken, pijl en boog schieten of nog heel wat anders dat we bedenken. Spelenderwijs gaan we ontdekken hoe je:

– respect voor jezelf kunt hebben,
– jezelf kunt beheersen,
– je eigen mening kan geven ,
– om kunt gaan met druk van anderen,
– rekening kunt houden met anderen,
– jouw eigen gevoelens kunt herkennen en benoemen,
– je grens kunt bewaken en ‘nee’ kan zeggen,
– eigen grenzen kunt herkennen en aangeven,
– op jezelf en je intuïtie kunt vertrouwen,
– en zo nog veel meer…

Ervarend leren

Natuurlijk maken we ook geregeld een praatje, maar praten is niet het uitgangspunt van wat we doen. Ervarend leren betekent dat je gaat leren door te ervaren en niet door te praten, lezen of luisteren. Met ervarend leren creëren we situaties waarin het effect van jouw gedrag, denkwijze, keuze of eigenschap meteen zichtbaar wordt. Soms moet je daar even flink (fysiek) voor afzien, soms gaat dat door een rollenspel te spelen. Als we dan weten wat het effect is, bekijken we of dat is wat je wilde. Misschien wilde je iets totaal anders bereiken, dan is de vraag hoe we dat dan kunnen doen. Het kan ook zijn dat we een andere, betere, gemakkelijkere of prettigere manier kunnen proberen om het gewenste effect te bereiken.

De eerste actie

De eerste actie is je aanmelding. We gaan kennismaken en bepalen jouw doelen. Je meld je niet voor niets aan, je kunt wel wat hulp gebruiken om daar te komen waar jij wilt zijn. Waar wil jij aan werken en wat beweegt jou nu? Als we het er samen over eens zijn dat we de uitdaging aan willen gaan, bepalen we samen hoe we gaan beginnen. Een potje voetbal of hout hakken, de klimmuur of een meerdaagse wandeling, (bijna) alles is mogelijk, en niets is te gek. Binnen de bekende kaders denken heeft vaak voor veiligheid, zelden voor vooruitgang gezorgd, laten we daarom de kaders opnieuw bepalen en het speelveld verbreden.

We houden je doelen voor ogen en evalueren geregeld om te zien of de koers die we lopen nog steeds in de juiste richting is. Uitgangspunt is wat je kunt, wat je uitdagingen zijn en waar je doelen liggen. Op jouw tempo gaan we samen op pad om die doelen te verwezenlijken. Welke middelen daarvoor ingezet kunnen worden en wat ik aan bagage in mijn rugzak heb om jou daarbij te ondersteunen vind je bij aanbod en het stukje over mijzelf op deze website.